Hulladék szállítási díj változása

2012. december 1-i rendkívüli testületi ülésén Kisapostag Község Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadta a szilárd hulladék szállítási díj módosításáról szóló rendeletét. A rendeletben a 4,01.- Ft/liter/hónap egységes díj került meghatározásra. A 40%-os díjemelést (az egységes díjemelés más településeken 60-100%-os emelést jelent) az alábbi szolgáltatás változás miatt kellett megszavazni:

A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Tanácsának 17/2012 (XI.28.) számú határozata alapján az önkormányzat rendeletében kizárólag az egységnyi közszolgáltatási díjat – 4,01 Ft/l + ÁFA – állapíthatta meg. A Társulás által megküldött rendeleti mintában szereplő települési szilárd hulladék gyűjtésének és elszállításának díja a kötelező minimális alapszolgáltatás és az egész rendszerben lévő összedényzet alapján került meghatározásra, figyelmen kívül hagyva azonban az egyes településekre vonatkozó sajátosságokat.

A Társulás Tanácsának döntését követően az egységnyi közszolgáltatási díjról a tagi önkormányzatok Képviselő-testületeinek rendelet kellett alkotni. Az önkormányzatok rendeletükben szabályozzák a saját közigazgatási területükre érvényes, helyi sajátosságokat figyelembe vevő szolgáltatás tartalmat a szolgáltatóval történő megállapodás alapján.

Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. Törvény 32.§. szerint fizetési kötelezettséget megállapító, fizetési kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie.

A hatályos közszolgáltatási szerződésben a KDV Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén a minimális közszolgáltatás tartalma 2013. január 1-től kezdődően:

  • 52 alkalommal házhoz menő lakossági kommunális hulladékgyűjtés és szállítás;
  • 12 alkalommal házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés és szállítás;
  • 8 alkalommal házhoz menő zöldhulladék gyűjtés és szállítás;
  • 1 alkalommal háznál történő lomtalanítás

Az egységes közszolgáltatási hulladékrendszer egyik alapcélja megvalósulásának következtében a szelektíven gyűjtött hulladék csökkenteni fogja a keletkező vegyes hulladék mennyiségét. Ezért szerepel a közszolgáltatási szerződésben a 80 literes edényzetek díjazása, amelyek használatát a 1-2 fős háztartások esetében a helyi közszolgáltatókkal való egyeztetést követően minden önkormányzat a helyi rendeletében szabályozhatja. Minden önkormányzatnak módja nyílik az edényzetméretek csökkentésének lehetőségére, amivel a területükön élő idős és kisjövedelmű lakosainak terheit az átlaghoz képest eltérően kezelhetik.

A szolgáltatás színvonalának bővülésének fogja érzékelni a lakosság a Társulás területén 2013-ban kezdődő és fokozatosan kiépülő 306 hulladékgyűjtő sziget és 21 hulladékudvar igénybevételének lehetőségével. A 2000 lakosonként kialakítandó új hulladékgyűjtő szigetek és a hulladékudvarok használatáért további díjat nem kell fizetni, hiszen az egységdíj alapján képzett közszolgáltatási díjak erre fedezet biztosítanak.

A zöldhulladék kezelésére a házhoz menő gyűjtésen kívül a rendszer megvalósítása során 32.000 darab komposztálóedény térítésmentes biztosítására van lehetőség, a komposztálás ismeretinek ingyenes elsajátítása mellett.

A felsorolt előnyök és a Társulás által elért 2013-ra vonatkozó – érvényben lévő díjtételekhez képest elért – díjmérséklés, valamint a rendszer és az önkormányzati közszolgáltatók biztonságos működtetéséhez fűződő önkormányzati érdek alapján a közszolgáltatási díj Társulási Tanács általi elfogadása, majd helyi rendeletekben való kihirdetése valamennyi résztvevő elemi érdekének és ésszerű kompromisszumnak tekinthető.

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó posztok